Новини

ЗВІТ ППО НАУ ПРО ВИКОНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО ДОГОВОРУ ЗА 2022 РІК

Первинна профспілкова організація Національного авіаційного університету входить до Профспілки авіапрацівників України, яка є колективним членом Федерації профспілок України. У зв’язку з військовою агресією РФ 2022 рік був дуже тяжким для України, в т.ч для профспілок. Тому активну допомогу почали здійснювати українським профспілкам міжнародні профспілкові об’єднання. Зокрема, це Міжнародна конфедерація профспілок, віце президентом якої є голова ФПУ Г.Осовий, та Європейська конфедерація профспілок. Поряд з експертною і правовою, особливо важливою стала гуманітарна та фінансова допомога, що здійснювалася головним чином через Фонд солідарності МКП.
З перших днів війни організації профспілок України долучилися до підтримки ЗСУ та Сил територіальної оборони, перерахувавши їм десятки млн. гривень. ФПУ створила Штаб з гуманітарної допомоги профорганізаціям, профспілковим здравницям та внутрішньо переміщеним особам, постраждалим внаслідок військової агресії. Як відзначалося на Президії ЦК Профспілки авіапрацівників України 15.12.2022 р., за рішенням ФПУ розконсервовано 16 профспілкових санаторіїв, 8 туристичних об’єктів, які надали притулок близько 400 тис. вимушеним переселенцям.
В той же час, ФПУ та Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні виступали проти норм дискримінаційного характеру в законопроектах про працю, тб. тих, які суперечать європейському законодавству, проти спроб конфіскації профспілкового майна (Будинок профспілок, Центр мистецтв «Жовтневий палац» в Києві – законопроект №6420 від 4.11.2022 р.), та ін.
Стосовно ППО НАУ відзначимо, що, вона значно зменшилася чисельно. Проте вона представлена майже в усіх структурних підрозділах університету, хоча в деяких залишилось по 1-2 членів, і продовжувала виконувати головні статутні функції по представництву та захисту інтересів працівників НАУ та свої зобов’язання по Колдоговору.
Враховуючи складні умови комунікації, застосовувалися в значній мірі сучасні інформаційні технології. Члени Профспілки брали участь в роботі Статутної та Вченої рад, ряду комісій по охороні праці, по трудових спорах та ін. Показово, що до останньої не було жодних звернень. Спілчани ППО також були серед організаторів цієї Конференції трудового колективу. Серед пріоритетних заходів, як передбачено п.8.8 Колдоговору, ознайомлення з інформацією, отриманою від адміністрації НАУ, надання матеріальної допомоги, преміювання профспілкових активістів та ювілярів тощо.
Члени ППО долучалися до заходів щодо допомоги Збройним Силам України. Це була як індивідуальна грошова допомога членів профспілки, так і шляхом колективних заходів. Зокрема, відрахування одноденних місячних перерахувань із заробітку працівників НАУ (з червня 2022 р.).
В цілому, профспілкою проводився контроль за виконанням Колдоговору, який можна вважати виконаним.